Veel gekwetter op en rond Twitter…

TwitterWe voorspellen al enkele maanden de doorbraak van Twitter. In andere werelddelen is deze sociale netwerkdienst – een kruising van bloggen en mobiele telecommunicatie – al anderhalf jaar jong, maar voor Europa is het nog gloednieuw. Januari is nauwelijks enkele weken ver en ja hoor… De voorspelde doorbraak rolt als een kleine sneeuwbal van de helling en wordt alsmaar groter en sneller!

Twitters opmars in België & Holland
Sinds enkele weken wordt er in de Belgische en Nederlandse media heel wat gekwetterd over Twitter. De laatste dagen kwam alles in een stroomversnelling terecht. In België besteedden enkele kranten (o.a. Het Nieuwsblad,…), mediawebsites en ondermeer Radio 1 aandacht aan het fenomeen. In Nederland haalde de ‘microblog service’ zelfs de nationale TV met een heuse reportage. Het valt ons op dat er heel wat geblaat wordt, maar niet altijd even objectief of juist. En dat is jammer, want leken baseren zich voor hun mening over een dergelijk nieuw communicatieding, op wat ze her en der opvangen.

Wat is Twitter?
Zonder twijfel hier in de Lage Landen Lage Landen 14de eeuween van de meest gestelde vragen in het Google-zoekvakje. Dus geven momenteel al 101 verschillende websites daarop een antwoord. In een van onze volgende blogberichten ontleden we samen met u deze rijzende ster aan het ‘sociale media’-firmament en overlopen we de positieve en minder positieve facetten. Onthou alvast dat Twitter niet zo banaal is als u denkt. Zo kwamen we met z’n allen enkele dagen geleden dankzij enkele Twitter-gebruikers vrijwel meteen te weten dat er in de Amerikaanse Hudson rivier een vliegtuig een noodlanding had gemaakt. De info en de eerste beelden stonden al op Twitter en Twitpic (Twitter toepassing voor het delen van foto’s) alvorens ook maar een klassieke mediaredactie al op de hoogte was. Sterker, vele klassieke persbureaus moesten beroep doen op die Twitteraars. De Standaard blogde er dit over.

Voorspelling komt uit!
Of we nu blij zijn? Want onze voorspelling lijkt uit te komen. Ja en neen.
Ja: Twitter is een nieuw communicatiemiddel, dat op zich is al mooi. En afhankelijk van wat onze KMO’s beroepshalve doen, kan het handig of leuk zijn om aanvullend te gebruiken. Ja: Net als vele andere ‘communicatiemensen’, voelden we blijkbaar deze opkomende trend goed aan.
Neen: De doorbraak gaat volgens ons ietsje te snel. Gevolg? De meningen, kritieken & besprekingen vliegen in het rond. Populistisch, als licht tussendoortje, als gemakkelijk verteerbare trivia, vooringenomen, al wat je wenst. Maar zelden onderbouwd, geduldig, leergierig of objectief…

Misvattingen over Twitter, dankzij onze media
Het valt ons op dat enkel de klassieke media argwanend en vooringenomen reageren op Twitters doorbraak. Dat verbaast ons niet. Zoals we eerder blogden, hebben volgens ons de klassieke media alle reden om zich ongerust te maken over die nieuwkomers. Nieuws blijft nodig, dat wel. Maar internet maakt dat dé twee grote bastions, ‘adverteren (reclame)’ & ‘media’, razendsnel hertekend worden. Letterlijk en figuurlijk: bangelijk!

Objectief?
Radio 1-labels voor kwalitatief ‘infotainment’, Peeters & Pichal, namen enkele dagen geleden ook Twitter even onder de loep. Toen de nieuwswaarde van ‘tweets’ (berichten op Twitter) werd aangehaald, reageerde Peeters lichtjes spottend met de vraag “Is zoiets als Twitter wel betrouwbaar en objectief?”. Wou mevrouw Peeters hiermee bedoelen dat alle andere, klassieke media dan wel steeds correct en objectief zijn? … Echt? … Zoiets durven impliceren, staat ons inziens gelijk aan de luisteraars, lezers en kijkers voor een bende debielen nemen. Het spijt ons.

Sociaal?
‘StuBru’-presentatrice Sofie Lemaire deed ook haar duit in het “ongeïnformeerd afschieten, want dat staat hip!”-zakje. Tijdens de “Life is Music”-marathon ‘analyseerde’ ze samen met een professor (aan de telefoon) Twitter en vroeg ze zich luidop af “of die ‘social media’ eigenlijk wel ‘sociaal’ zijn?” Wou mejuffrouw Lemaire dan beweren dat wij zonder Twitter in de buurt wel ‘sociaal’ zijn? Kom nou! Hoeveel mensen kennen tegenwoordig nog al hun buren? Zeggen we steeds vriendelijk dag tegen elkaar? Graag verwijzen we naar onze eigen website, waar we een stukje uit het lied ‘Pinguïn op Antarctica’ van Bart Peeters mochten citeren om aan te tonen waarom wij ‘Communicatie’ belangrijk vinden! Ga naar ‘Diensten’ en klik op ‘Communicatie’. Trouwens, de term ‘social media’ staat voor het aspect ‘interactie’ tussen ‘vrienden’, contacten waarvoor je koos met hen via die media te kunnen communiceren! En dus niet voor ‘sociaal’ in de Nederlandstalige betekenis van het woord. Op StuBru is ’t ene dialect na het andere en een resem Engelse ‘leenwoorden’ te horen, maar plots interpreteren ze woorden op hun taalkundige betekenis. Tja…

Ongevraagd?
“Men plaatst meldingen op Twitter waar je niet om vroeg.” Fout! Je zendt berichten uit en mensen kiezen die wel of niet te volgen. En ook jij kiest zelf wie je wenst te volgen.

Banaal/triviaal?
De bekende Twitteraar http://twitter.com/lamazone schreef volgende terechte reactie op de StuBru-pagina: “Twitter is zo veel meer dan je als vogeltje in 140 karakters op de spiegel van de transhumanistische spiegel te begeven! Wist je dat er getwitterd wordt vanuit Gaza omdat er geen traditionele pers wordt toegelaten in het gebied? http://twitter.com/ajgaza Wist je dat er over Mumbai getwitterd werd, zelfs met zoveel info dat er gevraagd werd er mee op te houden om de terroristen geen info te geven? http://twitter.com/mumbai Wist je dat Twitter Obama deels geholpen heeft te communiceren met zijn (wereldwijde) achterban? http://twitter.com/barackobama Wist je dat je Twitter kunt gebruiken om kennis te delen? http://twitter.com/netlash/status/1097932875 Ken je de Twunch al, de regelmatige Twitterlunches ergens in een stad in het Vlaamsche of Hollandsche land? http://twitter.com/twunch en http://twunch.be/ en wist je dat de StuBru playlist ook gefeed wordt op Twitter?”

Conclusie?
Benny Debruyne, een van onze favoriete redacteurs bij Bizz Magazine, plaatste onlangs een blogberichtje over Twitter. Weliswaar getiteld “Hoe evolueert Facebook in 2009?”. We konden het niet laten er even op te reageren. Achteraf bekeken is die blogreactie een perfecte conclusie:

Benny schreef:
“Op haar blog publiceerde Charlene Li, de auteur van Groundswell, haar internetvoorspellingen voor 2009. Dat de onbegrijpelijke obsessie om zoveel mogelijk vrienden te scoren op socialenetwerksites passé is in 2009 had u wellicht elders al gelezen, maar Li legt ook uit hoe dat zal veranderen. Net zoals je bij Twitter – een internetdienst waarbij je microblogt via sms-berichtjes – met Twitter Grader een ranglijst kunt opstellen van de meest invloedrijke of belangrijkste vrienden, komt er volgens Li ook op Facebook zo’n ranking van je vrienden. Charlene Li ziet zo’n SocialRank-algoritme om vrienden te rangschikken als een nieuwe motor voor sociale netwerken, net zoals de PageRank dat is voor Google. Die laatste voorspelling is wellicht te ambitieus. Van Twitter gesproken: ik stoor me nu al aan de hype-in-the-making waarbij “twitteren” dit jaar doorbreekt bij het grote publiek. Het is allemaal goed en wel om via Twitter reclame te maken voor je blog door om de paar uur te laten weten wat je aan het doen bent, of je van je messianistische kant te laten zien door zoveel mogelijk followers te verzamelen, maar wat is het nut daarvan?”

BackBone bij monde van Laurens reageerde:
“En op mijn beurt verbaast (lees: stoort) me die ergernis bij vele niet-Twitteraars… Men kent het amper of helemaal niet, laat staan dat men zich volledig over alle facetten (inbegrepen de 100den toepassingen) informeert en doet het vervolgens af als tijdverlies en devalueert men de gebruikers tot nietsnutten en/of geeks… Terwijl het simpel is: het is een zoveelste communicatiemiddel, punt, Amen en uit! Gebruik het of laat het links liggen in je eigen communicatiemix, zo simpel is het. Aan ieder de keuze! Ik ben daar weer bijvoorbeeld een zware tegenstander van de GSM-dictatuur. Maar daarover hoor ik niemand meer klagen. Raar… Het staat gewoon chique te zeggen dat je Twittert en het klinkt al even ‘in’ het radicaal af te knallen. Voor elk wat wils dus, in de drang zichzelf te laten gelden… De kritiek die we nu horen en lezen over Twitter, is krak dezelfde als die we een jaar geleden over Facebook hoorden… Shirley Bassey zong het al: “it’s all just a little bit of history repeating!” Je hoeft je er niet aan te ergeren, enkel kiezen en dan verder gaan met je leven. 🙂 De algehele achterstand van de consument en de bedrijven, hier in België, als ’t gaat over het volledige plaatje van ICT, dat is pas voer voor praktijkjournalisten als jij! Succes!”

Inderdaad, to Twitter or not to Twitter, is niet de vraag. Wat wel belangrijk is? Hoe denkt u best te communiceren met uw doelgroep? Kom er eens over kwetteren, samen met ons! Welkom!

ps: benieuwd hoe wij wat waar en met wie doen? Klik op BBm op Twitter en je weet alles!

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: