Kennis voor het rapen op internet? (nadelen internet – deel 1)

Internet: goederen versus diensten…
Je hebt een vrachtwagen, uitgerust voor gevaarlijk transport, of niet. Je kan een oprit aanleggen of niet. Je kan een schoen herstellen of niet. Je kan een brood bakken of niet. Hoe belangrijk internet in ons leven ook geworden is, gelukkig kan het niet iedereen en zeker niet alles vervangen. Vakmanschap kan je er niet (gratis) ‘downloaden’. Maar in de dienstensector liggen de kaarten vaak ietsje anders…

Een fictief voorbeeld:
Transportfirma “Bloed, Zweet & Tranen” nv is al jarenlang een zeer tevreden klant bij accountantskantoor “Achter De Komma” bvba. De zaakvoerder van “BZ&T”, Pierre Du Sang, startte twintig jaar geleden met een eenvoudige bestelwagen en is anno 2008 terecht fier op een vloot van 15 Scania vrachtwagens. Pierre had nooit moeite met de te betalen erelonen van “Achter De Komma” bvba, hij besefte immers maar al te goed de waarde van degelijk, proactief advies op het vlak van zijn boekhouding en fiscaliteit. Maar plots komt daarin verandering… Britney, Pierres nichtje, behaalde midden 2008 haar diploma ‘Boekhouding’ en kocht voor een appel en een ei een “heel degelijk boekhoudingspakket”. Britney kan dus voortaan  de boekhouding van de internationale transportfirma “Bloed, Zweet & Tranen” nv zelf wel aan. Bedankt beste “Achter De Komma” bvba, het was fijn samenwerken!

Een ander, fictief voorbeeld:
“Topper Consulting” bvba ontsnapte tijdens de laatste belastingcontrole aan heel wat supplementen, dankzij zijn accountant. Enkele weken later stuurt de C.E.O. van “Topper Consulting” bvba, Jan-Pieter Quaytongen, een e-mail naar zijn accountant: “Hoi Bart, in bijlage een knap overzichtje van dingen waarop we de volgende keer misschien beter ook nog kunnen letten!?”. Bart, de accountant, dubbeklikt op de bijlage en ziet tot zijn verbazing een kadertje met enkele opsommingen, afkomstig van de website van Deloitte, een top-5 internationaal consulentenbedrijf. Bart mailt terug: “Beste Jan-Pieter, natuurlijk kennen ook wij deze parameters als geen ander. Maar indien we dit in uw dossier hadden toegepast, was de controleur zonder twijfel heel wat minder inschikkelijk geweest! U doet er best aan info die u op het internet vindt, steeds binnen de juiste context te plaatsen en dus niet zonder meer over te nemen.”

Ligt kennis voor het rapen op internet?
Het alomtegenwoordige Google, verschillende online encyclopedieën waaronder Wikipedia, online vertalingen waaronder Interglot,… Internet maakt ons slim, geeft ons macht, of op z’n minst die indruk. Vele bedrijven spelen in op mensen die ervan overtuigd zijn dat ze werkelijk alles kunnen, met behulp van dat wereldwijde web. Zeker in tijden van crisis. En daarin ligt net het grootste gevaar!
In een e-mail klinken sommige zinnen ‘ruwer’ dan aan de telefoon. Dat kan soms voor problemen zorgen. Een zin die niet ‘zo’ bedoeld was, werd door de bestemmeling wel ‘zo’ opgenomen. Herkenbare situatie? Ongetwijfeld wel. Maar waarom? Simpelweg omdat de context en/of het gevoel ontbraken. Dan kan een boodschap plots een andere betekenis of verschillend resultaat krijgen.
Zo ook met wat we op het internet vinden. Of het offline (mond-tot-mond, levensecht) of online communicatie betreft, dezelfde regels blijven van toepassing. Helaas is ‘de consument’ in zijn gedrag op het internet vaak minstens even dom als hij al was in het dagelijkse, echte leven… Kritisch zijn, is dus nu meer dan ooit de boodschap! Een gewaarschuwd surfer is er twee http://www.waard !

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: