Stop het gelul en doe iets voor hen!

K.M.O.: communicatie & ICT
Een van onze BackBone media klanten won midden dit jaar de allereerste editie van de K.M.O.-wedstrijd Ultimate Makeover, georganiseerd door Microsoft en enkele andere kleine bedrijfjes die oprecht de allerbeste bedoelingen hebben met de (K.)K.M.O. Misschien las u er al wel eens wat over of zag u toen de korte reportages op Kanaal Z. Microsoft & partners  investeerden immers voldoende mediaruimte (neen, zelf kregen ze amper gratis persaandacht, maar daar kom ik later, in volgende blogs, nog uitgebreid op terug).

K.M.O. en communicatie zijn al jaren onze twee grootste passies! Met de wedstrijd en bijhorende website Ultimate Makeover beweren Microsoft & partnerbedrijven een helpende hand naar de Belgische K.M.O. uit te steken. Eén plus één maakt twee, dus nogal wiedes dat wij met argusogen toekijken hoe de tweede editie van hun wedstrijd nu verloopt. Trouwens, tijdens de komende maanden snijden we hier op onze bedrijfsblog ongetwijfeld nog vaak het onderwerp K.M.O. & ICT aan! Wordt vervolgd!

“Werk niet harder maar slimmer”
Enkele dagen geleden las ik op die Ultimate Makeover website een brief, neergepend door een medewerker van Microsoft, Steven Everaert, gericht aan “Beste Microsoft (2007)-gebruiker,..”. De titel klonk veelbelovend: “Werk niet harder maar slimmer!”. Waw, meteen lezen, dacht ik. Dhr. Everaert wijst ons, de lezers, op de voordelen die het nieuwe ‘2007 Microsoft Office system ons brengt. Met zijn eerste zin neemt hij meteen de koe bij de horens: “In de bedrijfswereld wordt productiviteit benaderd vanuit 3 grote invalshoeken: individu, team en organisatie”. … … … Denkt u? Ik durf het te betwijfelen… Dat de schrijver tijdens zijn opleiding (tegenwoordig toch wel minstens Toegepaste Economische Wetenschappen met als extraatje een in het buitenland behaald Master-diploma, neem ik aan) Keynes, Marshall en andere grooteconomen door de keel geramd kreeg, heb ik alle respect voor. Maar denkt, praat en werkt de gemiddelde Belgische K.M.O. volgens dergelijke theoretische modellen, denkt u? Hmm…
De eerste alinea van de brief kunnen we herleiden tot ‘Verhoog uw eigen productiviteit dankzij 2007 Microsoft Office system’. En uit de tweede alinea onthouden we dat er voor elk wat wils is, allemaal online terug te vinden. De bijhorende links brengen ons vervolgens naar de KMO-website van Microsoft. Prachtig gestructureerde, interessante volzinnen aan elkaar gerijgd,… Maar ook spek naar de bek van onze K.M.O.’s? Ik ken geen twee K.M.O.-bedrijfsleiders die om te beginnen die brief tot aan het einde zouden lezen, laat staan op hun site komen, er hun weg vinden en er dan ook nog lang blijven om veel bij te leren… Geen twee…

Grote bedrijven & de K.M.O.
‘Multinationals’ die zich tot de (K.)K.M.O.’s richten? Steeds zien we dezelfde fouten. Soms uit arrogantie of betweterigheid, vaak ook door gebrek aan tijd voor- én inleving in hun doelgroep,… Het beste excuus wat ik al hoorde? Niet zij (de ‘corporate’ bedrijven) ontbreken kennis over K.M.O.’s en hun leefwereld, maar het zijn de K.M.O.’s die nog heel veel van hen moeten leren, over de nieuwste trends, ‘unified communications’ enzovoort… Resultaat van die houding/visie? De kloof tussen nieuwe technologieën enerzijds en doelgroep anderzijds wordt groter in plaats van kleiner.

Hoe komt dat toch?, vraag ik me dan af. Zij (de giganten) lezen toch dezelfde nieuwsbronnen als ik? Datanews, IDC, Faber Novel, IAB, Business ICT, ITprofessional, Unizo, KMO-IT,… Overal kan je het lezen: “ICT is nog steeds Chinees voor de gemiddelde bedrijfsleider!” Zelfs dingen die in Amerika al jaaaaaren bestaan, zijn hier bij ons ofwel nog onbekend ofwel prematuur. Open jullie oren, voor jullie eigen bestwil. Jullie of op z’n minst jullie producten missen een deel van de koek (afzetmarkt) omdat nog steeds veel te weinig aandacht, geld en vooral tijd gaat naar geduldig informeren en sensibiliseren, in HUN taal, niet die van jullie! Wat de K.M.O. niet begrijpt of niet vertrouwt, koopt hij/zij simpelweg niet. Wie kan hen dat verwijten? Inderdaad, niemand.

Maar niet alleen het gebrek aan opleiding en gebrek aan tijd veroorzaken dit. Ook het inlevingsvermogen, of beter het ontbreken ervan, vormt een reuzengroot obstakel. Gebruik toch  eenvoudige woorden, communiceer met vraag en antwoord, hecht geen belang aan dingen die voor de K.M.O. niet van belang zijn (zie ook Wordt u mijn certified partner?), geef voorbeelden en leer je klanten uitgebreid kennen alvorens hem of haar te gaan vertellen hoe zij hun job / bedrijf moeten uitbaten. ‘Wise guys’ uit de stad? ‘They don’t like it’. Wie wel?

En wat met de objectiviteit? Bekijken jullie de dingen vanuit product, sales, marketing of.. vanuit de klant? ‘Oprechtheid’; geef het als zoekterm hier op onze bedrijfsblog in en je begrijpt meteen wat we bedoelen. Alles wat ruikt naar ‘box moving’ en/of ‘window dressing’ merkt een K.M.O.-er van op een tiental kilometers afstand al op. Durf zowel positieve als negatieve punten zeggen/toegeven over uw producten! Objectiviteit verkoopt, geloof het of niet.

Tot slot de communicatie… Als dan al de bedoelingen nobel zijn, loopt het vaak op dit aspect toch nog mis. Het kanaal en de werkwijze zijn volgens ons nochtans twee belangrijke aandachtspunten. De K.M.O.-er ontvangt immers iedere dag een uitnodiging voor een of andere infoavond. Ook op internet wordt de bedrijfsleider rijkelijk voorzien van info. En toch komen er iedere maand talrijke, nieuwe initiatieven bij! Hoe kan men dan nog een overzicht houden? Er is teveel info en al die informatie is dan ook nog eens verspreid over tientallen kanalen… Neem nu het recent opgestarte ‘Forum For The Future’, gericht op de vrije beroepen waaronder accountants, fiscalisten en boekhouders. Waarom kon dat niet vanuit de bestaande kanalen? Ik hoor meerdere accountants & fiscalisten al jarenlang steen en been klagen over de passieve houding van hun beroepsverenigingen! Waarom dan een nieuwe .. ‘denktank’ opstarten als de bestaande ‘tanken’ nog niets deden? Weeral, net als Ultimate Makeover, een project dat start met een nuttig doel maar wordt uitgevoerd door verkopers en/of marketingverantwoordelijken in plaats van door ‘missionarissen’, mensen met een duidelijk doel voor ogen en een nog duidelijkere boodschap. Om dan nog te zwijgen over die titel: “Forum for the future”. Brrrr… Ook hier een gemiste kans!

Niet voor niets dat het ‘reseller’-kanaal voor heel wat internationaal verankerde firma’s levensnoodzakelijk is! Want die ‘resellers’ spreken tenminste wél het K.M.O.-s. Alhoewel, nog een laatste waarschuwing: betuttel je ‘resellers’ en ze zullen al gauw op jullie lijken, zowel in klank als uitzicht. Te vermijden dus! 🙂

In elk geval, stop het gelul en doe iets voor hen! Oprechtheid en objectiviteit, liefst in maximaal een drietal woorden per productfiche! Probeer het eens, en schrik niet van de (positieve) impact! Succes! En heb je vragen, je weet ons wel te vinden!

Voetnoot, voor alle duidelijkheid:
Hebben we het enkel over Microsoft en hun project Ultimate Makeover? Neen. Alle ‘corporate’ bedrijven hebben het heel moeilijk om op een rechtdoorzee manier eerlijk en met passie en geduld te communiceren met de meerderheid van economisch België: K.M.O.’s! We gebruiken de genoemde projecten en bedrijven dus enkel als voorbeelden voor onze boodschap.

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: