Hoe ‘social media’ & oprechtheid uiteindelijk zullen winnen…

Kennen jullie Gary Vaynerchuk? Wanneer je weinig of niets afweet van ‘social media’, dan is de kans reuzegroot dat het antwoord op deze vraag “Neen!” luidt. Waarom is die volgens  u onbekende Amerikaan met z’n rare naam voor u of uw bedrijf van belang? Hij beheerst de kunst om met passie en in zeer duidelijke, eenvoudige taal over ‘social media’ te praten, in geuren en kleuren! Het succes van zijn huidige zaak Wine Library bewijst de kracht van die media. Jarenlang gebruikte hij ze, op een zeer consequente en weldoordachte wijze. In het begin? Geen kat keek naar hem, niemand gaf om hem of om wat hij te vertellen had. Maar stilaan vond het grote publiek Gary… En nu bellen zelfs de grootste en doorgaans oerconservatieve Franse wijnhuizen hem zelf op met de vraag om samen te werken. Naast een succesvol zakenman werd hij een soort internetgoeroe, alhoewel hijzelf dat woord niet graag gebruikt. En terecht. Want internet is niet langer enkel en alleen het werkterrein van ‘geeks’, ‘freaks’ en ‘nerds’, integendeel! Het is uw toekomstige speeltuin, beste K.M.O.! Eentje waar onrechtstreeks, met passie en geduld, geld te verdienen is!

Dhr. Vaynerchuk Gary Vaynerchuk zag het levenslicht in 1975, in de toenmalige Sovjet-Unie, in dat deel wat nu luistert naar de naam ‘Wit-Rusland’. In 1978 immigreerde hij naar Amerika. Als mede-eigenaar van een wijnhandel in Springfield (New Jersey), startte hij met een dagelijkse webcast op internet, genaamd Wine Library TV. Dagelijks enkele minuutjes op een ongedwongen, oprechte en enthousiaste manier praten over wijnen. Op zich al ongewoon voor die sector, zelfs in Amerika. De rest is ondertussen al geschiedenis: hij verwierf nationale en internationale faam, heeft tienduizenden mensen die hem dagelijks op de voet volgen en is een graag geziene gastspreker op internationale congressen over het ‘web’ en ‘social media’. Naast zijn Wine Library TV is de energieke man (energiek is in zijn geval nog een ‘understatement’) ook actief op Gary Vaynerchuk, de plaats waar hij geregeld praat over zijn andere stokpaardje (naast wijn): ‘social media’ en meer algemeen alles wat draait rond marketing & communicatie op betaalbare wijzen. Net als wij bij BackBone media, is Gary niet zo’n grote fan van klassiek adverteren en van de grote, ‘corporate’, dure bureaus. Wenst hij ze ongeluk toe? Nee hoor. Maar Gary is van mening dat het ‘landschap’ stevig en razendsnel verandert. Hij kan het weten, hij leeft in Amerika, en daar lopen ze wat die dingen betreft vele mijlen voor op ons, hier in Europa.

Enkele van zijn stellingen:
– Mond-tot-mondreclame is opnieuw het allerbelangrijkste medium! De macht ligt dankzij internet (web 2.0, zie eerdere BBm-blogs) aan de klantzijde.
– Klantentevredenheid wordt bekomen door op een consequente wijze aan ieder contact zorgvuldig aandacht te besteden, door de dialoog aan te gaan.
– Ja met ‘social media’ loop je het risico negatieve kritiek te krijgen op uw bedrijf of uzelf, maar je kan er tenminste meteen wat aan verhelpen of over communiceren. Iets wat met de traditionele kritiek en ‘achterklap’ niet het geval is.
– Klassieke media waren en blijven duur wanneer je ze vergelijkt met de prijs/kwaliteit-verhouding van die ‘social media’ en hun waarborg op contact te leggen met uw potentiële klanten.
– Passie en geduld: enkel met deze twee zaken kom je er en zal je na verloop van tijd rechtstreeks geld verdienen via deze communicatiekanalen.
– Content management (het beheren en ‘up to date’ houden van al die ‘social media’ websites vraagt vooral enorm veel tijd en een klein beetje geld, maar wat je ervoor terugkrijgt is enorm!

Wat hem en zijn succes kenmerkt? Oprechtheid, passie en consequent zijn. Erom geven, dagelijks nauwgezet communiceren! Ieder contact even belangrijk vinden en daar zijn waar uw klanten en potentiële contacten zijn. U heeft er geen tijd voor? U weet er niets van af? Daarom nemen vele bedrijven een ‘content manager’ of ‘social media manager’ onder de arm; om in hun naam te communiceren alsof ze het zelf zijn. ‘Social media’ zal letterlijk en figuurlijk nieuwe jobs doen ontstaan. Iemand die in uw schoenen stapt en uw imago opbouwt terwijl u uw zaak verder uitbouwt en niet hoeft wakker te liggen van de nieuwste evoluties. Sterker nog, u haalt klanten en andere contacten binnen zonder actief te moeten prospecteren. Is het zo simpel? Ja! Alleen, die resultaten tonen zich niet na enkele weken. Passie en… geduld, weet u nog!?
Oprecht zijn, dat voelt uw klant. Oprechtheid en objectiviteit gaan hand in hand, op weg naar een hechte band met uw klanten.

Naar ons gevoel een heel typerende en rechtdoorzee presentatie, er ‘knal’ op:

En hier praat hij over “doen wat je graag doet, met passie voor je klanten en geduld in je communicatie, leidt tot geld verdienen”.
Gary Vaynerchuk : Return On Investment

Let niet op de verpakking maar op wat hij beweert, op dat wat hij predikt. Kijk even naast het feit dat de man een ongetemde brok adrenaline is en luister.
Het is gek Amerika, niet toepasbaar op een Vlaamse K.M.O.? Fout, o zo fout. En bent u er echt van overtuigd dat het geen zoden aan uw dijk brengt? Start dan even een vrijblijvend dialoogje met ons en we zien wie de gedachtewisseling wint. Uw klantenportefeuille zal sowieso niet verliezen.

Tot gauw?

Advertenties

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: