Sire, er zijn nog deftige CEO’s!

In februari 2007 werd topman van Dexia, Dhr. Axel Miller, voor de camera geplaatst van RTBF.
Wanneer het gaat over zijn contractueel vastgelegde ontslagvergoeding (3 mil. euro / equivalent van twee jaren salaris) verspreekt de reporter zich en vergeet zij enkele nulletjes in het getal dat ze herhaalt. Gelach alom. Niet omwille van het bedrag. Wel omwille van de verspreking en het gevatte antwoord van Miller zelf: “Heeft U het over de ontslagvergoeding binnen de RTBF, mevrouw?”.

Het filmpje werd tot op vandaag 875 maal bekeken op YouTube. Relatief veel voor een op zich saai onderwerp: een stukje uit een interview met een Belgische topman van Dexia. Zeg nu zelf: Google-t U zoiets? Ik ben ervan overtuigd dat tussen toen en enkele dagen geleden de meeste van die 875 kijkers lastig werden bij het bekijken ervan. Misschien namen zij zelfs dat gelach als een slag in het gezicht van de gewone werkman en diens loon. Denken we maar aan Tony Mary zijn vergoeding, alsook aan onze Didier (Bellens, Belgacom). Je kan dat trouwens merken aan de dubbele toon van de titel bij dit filmpje op YouTube: “Axel miller riait beaucoup en pensant à son parachute doré”. En luisteren we maar naar de muziek op het einde van dit fragment. Stemmingmakerij of montage/toeval?
Recent zagen we ook bij Fortis – waar men nochtans zware managementfouten maakte, hetgeen we NIET van Miller kunnen zeggen (Dexia kwam hier in de problemen enkel en alleen door een Amerikaanse ‘dochter’ binnen de groep) – meerdere topmannen royaal betaald opstappen.

En wat zie ik deze week tot mijn aangename verbazing op TV? Axel Miller die z’n vertrek aankondigt aan z’n collega’s en daarbij enkele traantjes laat lopen. En nu kondigt diezelfde man aan dat hij zelf afziet van de nochtans indertijd bedongen ontslagvergoeding.
Ook hoor ik op TV Baron Buysse, topman bij Bekaert, nog maar eens herhalen dat hijzelf al jaren pleitbezorger is voor het 100% transparant maken van de topsalarissen van CEO’s van grote bedrijven.

Sire, in een land zonder deftige regering, zijn er tenminste nog wel enkele correcte, échte ondernemers in ons land! Gelukkig!

Of Dhr. Miller die ontslagvergoeding uiteindelijk wel of niet zal krijgen (dat hangt af van de Raad van Bestuur van Dexia), maakt mij nu al niets meer uit. Het gebaar dat hij zelf stelde, is in deze tijden al zeer zeldzaam en hebben we te bewonderen.

Benieuwd of andere CEO’s z’n voorbeeld zullen volgen. En benieuwd of deze fijne daad met evenveel aandacht zal worden behandeld op dingen als You Tube… Ik vrees ervoor…

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: