Duwt U even mee? Vlaams e-beleid…

Mijn vrouw en ik zijn recreatieve paardenhouders/-gekken. Dus kennen wij als geen ander het verschil tussen ‘zeggen’ en ‘doen’ bij de (Vlaamse) overheid.
Zo is Kris Peeters en diens administratie op dit eigenste ogenblik bezig met het doorgronden (nog beter: bestuderen) van de paardensector in Vlaanderen. Niettegenstaande er in de ‘prehistorie’ reeds meerdere studies aantoonden dat de paardensector – zowel recreatieven als professionelen – één van de belangrijkste economische dragers van Vlaanderen is, ontdekte de Vlaamse overheid bij ‘gezichte’ van Krisje dat pas recent.
Ik en de objectieve, onafhankelijke en dus kritische rest van de paardensector (een uiterst zeldzame combinatie van adjectieven in de hippische sector, dat moet gezegd 😉 ) houden ons hart al vast voor met wat een “kloeffer” van een analyse ‘de Kris’ z’n paperassenvreters zullen afkomen om die dan vervolgens in die levensgrote, spreekwoordelijke ijskast te stoppen.

Dit gezegd zijnde… Krijg ik net een Belga persbericht onder de ogen: “Vlaams e-beleid krijgt duw in de rug”. Ik lach en huil tegelijkertijd (een regenboog!)… En ik citeer: “… Aan de nota is meer dan twee jaar voorbereidend werk voorafgegaan in de subcommissie Digitaal Vlaanderen van het Vlaams parlement. Commissievoorzitter Louis Bril (Open Vld) en verslaggevers Bart Caron (Vl.Pro) en Carl Decaluwé (CD&V) gaven nu al toelichting bij de krachtlijnen van de nota. Uit cijfers blijkt dat het pc-gebruik van de Vlaamse bevolking nog ver onder de EU-norm ligt. Zo ligt het pc-gebruik van de Vlamingen tussen 15 en 64 jaar op amper 63 procent, terwijl de EU-norm op 75 procent ligt. Bovendien heeft amper vier op de tien Vlamingen een breedbandinternetaansluiting. In Nederland, Luxemburg en Denemarken is dat 7 tot 8 op tien mensen. De nota bevat 12 aanbevelingen voor de Vlaamse regering, gaande van aanbevelingen over het bevorderen van e-government tot acties rond e-mobiliteit (gebruik van intelligente transportsystemen, dynamische sigalisatie, verkeerstelematica, etc…). Er is ook nood aan een beleid rond e-werken en e-leren. Wat e-leren betreft bestaat er volgens CD&V’er Decaluwé vaak nog een kloof tussen de leerlingen en leraars. Daarom moet er ook in de lerarenopleiding aandacht gaan naar e-leren. Voorts moet de VRT een “voortrekkersrol” blijven spelen in de digitalisering van de media. Maar dat moet gebeuren “in gezonde concurrentieverhoudingen met de private spelers”, luidt het. De Vlaamse regering wordt ook gevraagd inspanningen te doen om de digitale kloof weg te werken. Cruciaal daarbij is het aanpakken van de hardnekkige financiële en sociale drempels. Zo moeten er niet alleen betaalbare computers beschikbaar zijn, maar moeten mensen ook maximaal de kans krijgen ict-vaardigheden te ontwikkelen. Specifiek voor kansarmen zou de regering moeten onderzoeken of er niet kan geïnvesteerd worden in een circuit voor tweedehands-pc’s en in de ondersteuning van de aanschaf van een pc voor mensen met een laag inkomen. Bron: Belga

Advertenties

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: