Geef ‘social media’ tijd & geef de gebruiker uitleg!

Soms, heel soms, word ik een beetje moedeloos…

Men geeft elkaar geen tijd meer, zeker niet in het zakenleven. Ja, “time is money” en al die andere vreselijke clichés ken ik ook wel. Maar ik wil het even hebben over een andere betekenis van ‘tijd’, meer bepaald tijd willen nemen om in iets of iemand te investeren. De ingrediënten ‘geduld’ en ‘tijd’ als smaakmakers bij het basisingrediënt “potentieel product/persoon”. Investeren in (werk)middelen is verre van voldoende!
Of het nou gaat om een talentvol jong paard dat te snel te vaak te jong wordt uitgeperst en dus wordt ‘verbrand’ in de paardensport, of het nou gaat om een potentieel commercieel idee dat de kans niet krijgt te groeien en te evolueren, ach… Hoeveel talent werd op die manier al niet gefnuikt!?

Aanleiding tot deze serieuze mijmering zijn de nieuwste onderzoeksresultaten van Leads United – het zoveelste onderzoeksbureau, ja. Zij namen via een enquete het Belgisch bedrijfsleven & ‘social media’ onder de loep. De ondertoon in hun vaststellingen is verbaasd en/of ietwat ontgoocheld.
Ze schrikken van de lage cijfers en stellen: “het Belgische bedrijfsleven loopt communicatiegewijs niet storm voor blogs, RSS, podcasting, wiki’s en andere typische 2.0-nieuwigheden. De andere citaten laat ik hier achterwege, ze zijn bij momenten zelfs minachtend van klank.

Dat maakt me dus triest! Want ‘web 2.0’ (in normaal Nederlands: het interactieve internet) is nog maar net deftig van grond aan het komen (in de ogen van de eindgebruikers, niet in de ogen van de IT-sector tiens!) en we zouden al willen dat vrijwel ieder bedrijfje het al onder de knie heeft en in de talrijke facetten ervan reeds actief is. Wat een waanzin! Hoe lang duurde het alvorens dingen zoals de PC, e-mail en GSM bij iedereen ingeburgerd raakte?
Geef web 2.0-toepassingen de tijd, heb verdomme geduld en vooral… leg het aan eenieder op een degelijke manier uit. Digitale voorlichting draagt bij tot commerciële successen, zowel voor de web 2.0 toepassing-verkoper als voor de web 2.0 toepassing-gebruiker! Maar ja, die voorlichting, dat zaaien, dat willen de grote bureaus al lang niet meer, want dat kost tijd en dus geld en brengt niks op “in this fiscal year”. Die bekrompenheid, die pretentie zal als een boomerang steeds weer in hun eigen gezichten blijven inhakken. Alleen, wanneer die boomerang terugkomt, zit ondertussen het toenmalige “creative team” vaak al elders, op een ander hip bureau. Zeg dat BackBone Nostradamus het gezegd heeft: we moeten met die groter wordende digitale kloof beter omspringen, zeker op een ogenblik dat een nieuwe lading zeer interessante ‘werkmiddelen’ zich aanbieden!

Stellen dat het niet aan de commerciële spelers op de web 2.0-markt is om die voorlichting te geven, is ronduit degoutant en pretentieus!
Dat is hetzelfde als de ouder die tijdens een oudercontactsessie tegen de klastitularis van z’n zoon durft te beweren “dat het niet mijn taak is in te staan voor de opvoeding van mijn zoon, maar die van de leerkracht, want zij wordt daarvoor betaald!”…
Onze klanten en/of potentiële klanten zijn onze opvoedingsprojecten, onze verantwoordelijkheid. Het mag niet zijn dat we onze pubers, die hier en daar wat opvangen over web 2.0, een blog, een e-marketingcampagne, een nieuwsbrief en site door de strot rammen, onze facturen incasseren en vervolgens doorlopen!

De specialisten, alle commerciëlen, zowel in de IT als in de marketing- en communicatiesector lijken heden alle contact met de dagelijkse realiteit te zijn verloren! Ze zweven. Geen wonder dat ze dan schrikken van bescheiden onderzoeksresultaten. The self-fulfilling prophecy of het Pygmalion effect noemen ze zoiets. Een voorspelling die zichzelf heeft doen uitkomen, vrij vertaald. Want zo krijgen we een kettingreactie, wanneer de gebruiker het koopt maar er niets van snapt of het voor hem/haar niet relevant was, zal hij/zij in de toekomst nog meer haar neus ophalen voor ‘nieuwigheden’. Of een ander voorbeeld: wanneer de gebruiker niet wordt uitgelegd welke mogelijkheden het biedt, zal hij/zij nooit overgaan tot aankoop/implementatie. De ‘kloof’ tussen de ‘aanbrenger’ en de bedoelde ‘gebruiker’ wordt alleen nog maar groter…

We schreven er al eerder over, alvorens die Leads United resultaten over ‘social media’ bekend raakten…
https://backboneblog.wordpress.com/2008/06/21/social-media-versus-advertising/ 

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , ,

2 Reacties to “Geef ‘social media’ tijd & geef de gebruiker uitleg!”

 1. Pietr Says:

  Beste Laurens,

  ik reageer graag even op een aantal punten die je hier aanhaalt:

  Ik kan je helemaal volgen wanneer je aangeeft dat mensen moeten getraind worden in sociale media. Dat is iets waar we ons bij Leads United van bewust zijn. Daarom hebben we anno 2006(!) en 2007 al enkele infodagen georganiseerd rond die sociale media, waarvan eentje in samenwerking met BPRC (nu 3C). Als ik me niet vergis zelfs énorm goedkoop. (cfr o.a. hier: http://pietr.wordpress.com/2006/11/22/blogging-en-rss-seminarie-lokt-40-belgische-pr-professionals/). Daarnaast gaan wij nu een aantal specifieke zaken training aanbieden: deze zomer twee specifiek voor RSS-feeds. (Deze zijn betalend, voor een agentschap als het onze is het verder belangrijk dat wij onze tijd kunnen doorrekenen – maar dat had je zelf vast al kunnen raden)

  – TBC –

 2. Pietr Says:

  – vervolg –

  Daarnaast even inpikken op je opmerking over onze toon. Daar hebben we -uiteraard- ook rekening mee gehouden. Minachting is zeker niet wat we met deze aankondiging willen tonen. Eerder een bezorgdheid, omdat we enkele belangrijke tendenzen zien:
  – communicatieverantwoordelijken zijn niet helemaal mee met sociale media
  – journalisten zijn dat wél
  – consumenten zijn dat OOK

  We willen met deze aankondiging aantonen dat er nog heel wat werk aan de winkel is voor de communicatieverantwoordelijken om bij te benen…

  Moest je verder nog vragen of opmerkingen hebben, aarzel niet ons te contacteren.

  Pietr
  PR consultant bij Leads United

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: