Wir haben es nicht gewusst

Marketing & communicatie, dagelijks worden we er mee geconfronteerd, dagelijks onderschatten we het belang van beiden. Ook Dhr. Rogge, voorzitter van het I.O.C. zou geholpen zijn met korte, duidelijke en vooral doordachte marketing & communicatie.

Wat wilt Rogge? Dat sport politiek en verschillen tussen volkeren overstijgt.
Wat willen de Tibetanen? Wat willen de Chinese slavenarbeiders die gedurende maanden moesten werken in vreselijke omstandigheden? De eerstgenoemde groep wilt respect voor hun identiteit, land, godsdienst en cultuur, dingen die wij hier iedere dag als evident beschouwen. De tweede groep wou hun sloppenkrotje (lees: woning) kunnen behouden en misschien als het effe kon tijdig rusttijd en een respectvol loontje krijgen.

Noch de chinese slavenarbeiders noch de Tibetanen kregen wat ze vroegen, de rest van de wereld merkt dat op en daar gaat de Olympische gedachte en dus ook de tocht van de Olympische vlam…
Rogge bewerkstelligde met z’n huidig gedrag net het omgekeerde van wat ie wenst. Hij veroorzaakte dus eigenlijk zelf die hele heisa. Bruggen slaan tussen volkeren is niet hetzelfde als met oogkleppen op de andere kant blijven uitkijken. Heel de wereld beseft dat er tienduizenden sloppenwijken simpelweg in één ruk van de kaart werden geveegd opdat kunstwerken en nieuwe stadia voldoende plaats zouden hebben.

Had het IOC dan in z’n eentje moeten doen wat de rest van de (politieke) wereld nog niet eens durft? Neen! Maar hij had net dat ietsje meer moeten durven kritisch zijn. Sarkozy zei, al was het maar pure marketing en schone schijn, al heel wat meer dan wat Rogge tot nu toe alleen nog maar durfde denken.
Nochtans heeft / had Frankrijk met zulke uitspraken heel wat meer te verliezen, zijnde een belangrijke chinese handelspartner. Maar kleine Sarko nam de sprong, want hij of althans z’n adviseurs weten één ding; een duidelijke en bij momenten gedurfde communicatie doet hét.
Gaan we nou Chinas schuld in Rogges schoenen schuiven? Wel neen, tuurlijk niet. Maar het IOC had heel wat meer druk mogen uitoefenen, vanuit z’n “diplomatieke” status.

BBm zou aan Rogge volgend advies gegeven hebben:
“Kijk Jacques, ten eerste niets maar dan ook niets ontkennen.
Ten tweede, de komende periode onophoudelijk speeches houden waarin je telkens weer jouw bezorgdheid uit over de mensenrechten en Tibet. Tegelijk zeg je dat je er alle vertrouwen in hebt dat China z’n best zal doen die toestanden recht te trekken want de hele wereld kijkt nu naar hen enzovoort.
We moeten deze kans nemen, Jacquesken, om én de sport én het IOC als held uit het verhaal te doen komen. Twee athletische vliegen in één klap!”

Ik zag op TV enkele Chinezen geïnterviewd worden naar hun eigen mening over schending van mensenrechten zowel in hun eigen land als in Tibet. Moet ik hun antwoorden voorspelbaar of komisch noemen? “Zolang ik het niet zelf gezien heb, kan ik het niet weten, dan kan ik er geen mening over hebben.”
Het deed me vreemd genoeg denken aan de reacties van de Duitse bevolking die wanneer ze er werden op attent gemaakt jarenlang in de buurt van concentratiekampen gewoond te hebben simpelweg reageerden met “Wir haben es nicht gewusst”…

Dat de chinese bevolking is opgevoed met kuddegeest en zonder eigen mening, dat wil ik die onwetende, grijze menigte nog vergeven. Maar Rogge & co. hebben in dit verhaal boter op hun hoofd. Ze komen dus maar beter niet te dicht bij die Olympische vlam – of één van de reservevlammetjes. Ze zouden wel eens doorbakken kunnen terugkomen naar Lausanne…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: